სასარგებლო / საინტერესო ამბები კულინარიიდან / რატომ აცხობენ ბარბარობას ლობიანებს?
რატომ აცხობენ ბარბარობას ლობიანებს?
16.12.2016

ხვალ წმიდა დიდმოწამე ქალწულის, ბარბარეს ხსენების დღეა. ამ დღესთან დაკავშირებით ტრადიციულად ლობიან პურებს აცხობენ.

 

საქმე იმაშია, რომ სანამ ქვეყანა გაქრისტიანდებოდა არსებობდა წარმართული კულტი მზის ღვთაება და მისი დედა ბაბალე. ბაბალეს პატივსაცემად დღესასწაულზე მზის დისკოს ფორმის ყველიან და კვერცხის გულის მქონე ღვეზელებს აცხობდნენ.

 

გაქრისტიანების შემდეგ წარმართული ღვთაებისა და ქრისტიანი წმინდანის სახელების ფონეტიკური დამთხვევის გამო, ბარბარობის დღესასწაულზე ბევრი რამ ისე აღინიშნებოდა, როგორც ბარბალობას. დღემდე სოფლებში ადგილობრივი მოსახლეობა ერთმანეთს არა ბარბარობას, არამედ ბარბალობას ულოცავს.

 

იმის გამო, რომ ბარბარობას მარხვაა ბარბალობის დღესასწაულისთვის განკუთვნილი ყველიანი და კვერცხის გულიანი მზის დისკოს ფორმის ღვეზელების გამოცხობა აღარ შეიძლებოდა, ამიტომ ყველი და კვერცხი სამარხვო პროდუქტმა, ლობიომ ჩაანაცვლა.


 



Print

კომენტარები


პრაქტიკული რჩევები
იმისათვის რომ მომზადებული დესერტი კარგად გამოეყოს ფორმებს, ნახევარი წუთით ჩადგით ცხელ წყალში
ჯანმრთელი კვება
იდეალურია უამრავი დაავადებისგან თავის დასაცავად
სასარგებლო რჩევები დაგეხმარებათ ცხოვრების ჯანსაღი წესის გამომუშავებაში
საინტერესო ამბები კულინარიიდან
სანამ ქვეყანა გაქრისტიანდებოდა არსებობდა წარმართული კულტი 
ეს ნუგბარი შეიცავს მიკროელემენტებს
სოუსი მეთვრამეტე საუკუნეში ნამდვილ გურმანთა ქვეყანაში - საფრანგეთში გაჩნდა