სტატიები / საინტერესო ამბები კულინარიიდან / რატომ აცხობენ ბარბარობას ლობიანებს?
რატომ აცხობენ ბარბარობას ლობიანებს?
16.12.2016

ხვალ წმიდა დიდმოწამე ქალწულის, ბარბარეს ხსენების დღეა. ამ დღესთან დაკავშირებით ტრადიციულად ლობიან პურებს აცხობენ.

 

საქმე იმაშია, რომ სანამ ქვეყანა გაქრისტიანდებოდა არსებობდა წარმართული კულტი მზის ღვთაება და მისი დედა ბაბალე. ბაბალეს პატივსაცემად დღესასწაულზე მზის დისკოს ფორმის ყველიან და კვერცხის გულის მქონე ღვეზელებს აცხობდნენ.

 

გაქრისტიანების შემდეგ წარმართული ღვთაებისა და ქრისტიანი წმინდანის სახელების ფონეტიკური დამთხვევის გამო, ბარბარობის დღესასწაულზე ბევრი რამ ისე აღინიშნებოდა, როგორც ბარბალობას. დღემდე სოფლებში ადგილობრივი მოსახლეობა ერთმანეთს არა ბარბარობას, არამედ ბარბალობას ულოცავს.

 

იმის გამო, რომ ბარბარობას მარხვაა ბარბალობის დღესასწაულისთვის განკუთვნილი ყველიანი და კვერცხის გულიანი მზის დისკოს ფორმის ღვეზელების გამოცხობა აღარ შეიძლებოდა, ამიტომ ყველი და კვერცხი სამარხვო პროდუქტმა, ლობიომ ჩაანაცვლა.


 



Print
ხაჭო და მოხარშული შესქელებული რძე გადაურიეთ
მიღებული მასისგან გააკეთეთ ბურთულები 
ფორმას წაუსვით კარაქი და გადაიღეთ მასზე ნამცეცოვანი ცომის ნახევარი
პრაქტიკული რჩევები
26.04.2017
მორთეთ კაკაოთი, გახეხილი შოკოლადით და ფორთოხლის ცედრით
ჯანმრთელი კვება
08.12.2016
იდეალურია უამრავი დაავადებისგან თავის დასაცავად
12.11.2016
სასარგებლო რჩევები დაგეხმარებათ ცხოვრების ჯანსაღი წესის გამომუშავებაში
საინტერესო ამბები კულინარიიდან
16.12.2016
სანამ ქვეყანა გაქრისტიანდებოდა არსებობდა წარმართული კულტი 
23.09.2016
ეს ნუგბარი შეიცავს მიკროელემენტებს
19.07.2016
სოუსი მეთვრამეტე საუკუნეში ნამდვილ გურმანთა ქვეყანაში - საფრანგეთში გაჩნდა